top of page

Reflecties

In mijn laatste schilderprojecten heb ik mij laten inspireren door reflecties.

 

De eerste serie zijn de reflecties in aparte gebouwen, gebouwen zoals de “Blob” in het centrum van Eindhoven geven prachtige effecten. Hier is mijn Blob-serie uit voortgekomen.

In mijn laatste project werk ik nauw samen met mijn schoonzoon Rob Suijker. Met behulp van zijn 3D computer vaardigheden ( www.amberforest.nl) lukt het om reflecties te creëren die in werkelijkheid niet zodanig te zien zijn, bijvoorbeeld de reflecties in een gloeilamp. Daar zijn de Bulbs en Bulb-serie uit ontstaan.

Philips heeft met de recente verhuizing van Lighting naar de High Tech Campus na 120 jaar definitief haar geboortegrond in de binnenstad van Eindhoven verlaten. Dit werk dat hangt in het hoofdkantoor van Philips Lighting op de High Tech Campus is een herinnering aan hoe Philips in Eindhoven het stadsgezicht bepaalde en met de achtergebleven gebouwen nog steeds doet. Het is ook een herinnering aan de werkplek en omgeving die onze 1500 Lighting medewerkers in december 2013 verlaten hebben. Het vierluik toont de “icoongebouwen” van Philips – die de geschiedenis van Philips in Eindhoven weergeven – gereflecteerd in het icoon product van Philips: de gloeilamp. Door de reflectie in de gloeilamp worden de gebouwen verdraaid en uitgerekt. Dit geeft een speels effect, waardoor je wellicht niet meteen weet wat je ziet. Maar uiteindelijk blijven de gebouwen wel herkenbaar.

Reflecties in in auto’s en motoren. De oppervlakten daarvan zijn gekromd, waardoor in de reflectie interessante vervormingen van het beeld optreden. Dit geeft een verrassend effect. Door de grootte van de schilderijen wordt het effect versterkt.